Mezimnišský dialog

16. 5. 2008 8:22

Mezináboženský dialog je cesta, která není novou záležitostí pro křesťanství a katolickou církev. Na této pouti bylo už také něco vykonáno. Před několika týdny kardinál Jean Louis Tauran, předseda papežské rady pro mezináboženský dialog připomněl, jeden z těchto významných počinů. Vzájemná setkávání mezi kláštery a jejich komunitami napříč spiritualitami a náboženstvími. Monastic interreligious dialogue například znamená, že katoličtí mniši a řeholní sestry se setkávají s buddhistickými bratry a sestrami nebo třeba s reprezentanty islámské mystiky, súfiji a dalšími.

Jak vypadá takové "setkání spiritualit"? V některých případech jde vlastně o takový ex-change mezi kláštery. Jeden katolík se vymění s jedním buddhistou a prožijí půlrok v hostujícím klášteře. Mniši také pořádají společná setkání, v USA  i v Evropě celkem hojně. Nevedou spolu jen dialog slovy. Nedílnou součástí každého setkání je meditace v duchu vlastních tradic. "Když meditujeme a potom jdeme vést rozhovor, dialog, naše srdce jsou si blíž," poznamenává Laurence Freeman, jedna z hlavních postav mezináboženského dialogu v Evropě. Křesťanští řeholníci spolupracují s kláštery s indickou spiritualitou, učí se meditovat s budhhisty a mnohé další.

V současné době připravují křesťanští a buddhističtí mniši společnou cestu do jednoho z nejneklidnějších míst Evropy. Chystají se jet do Severního Irska, kde vedle sebe žijí katolíci a protestanté. Lidé, kteří se modlí k jedinému Bohu, ale vzájemně se nenávidí. Do těchto míst chce tato mezimnišská iniciativa přinést světlo naděje a povzbuzení k míru.

Zajímavé věci se dočtete na webu, pokud vládnete anglickým nebo francouzským jazykem. Je radostné, že tento počin důvěry má podporu člověka, jenž je z výkonu své funkce odpovědný za mezináboženský dialog. O mnišském mezináboženském dialogu tak spolu s kardinálem Tauranem může říct, že: "Věříme v prohloubení dialogu mezi spiritualitami, protože člověk není koneckonců nikdy tak velký, jako když se modlí.
To tito lidé dělají na prvém místě.

Monastic interreligious dialogue [EN]

Dialogue interreligieux monastique [FR] 

Zobrazeno 1562×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona