Co je to teologie!?

23. 4. 2008 0:00
Rubrika: Články a Studie | Štítky: článek , esej , teologie

Teologie, jako řeč o Bohu. Řeč, která čerpá své výpovědi ze spojení víry a rozumu ve mně často evokuje jeden biblický obraz. Pouť mudrců za právě narozeným Ježíšem, ve kterém rozpoznali Krista. Jako cesta mudrců, cesta jenž se mohla uskutečnit jedině spojením jejich víry a rozumu, tak i teologie je podobnou poutí. Mágové z východu byli hnáni hvězdou. A hvězda sama nebyla cílem. Když dorazili k tomu, koho toužili spatřit, proměnilo to jejich životy. Nalezli Ho, setkali se s Mesiášem, ale ani toto setkání pro moudré mágy nemělo být cílem na jejich pouti. Naopak, pochopili, že jde o nový začátek. Viděli Krista, a přesto, ale spíše snad proto se otočili a vrátili se domů, jak poznamenává evangelista, jinou cestou. Možná v chlévě Judského Betléma hledali odpověď pro svojí životní pouť, myslím však, že nakonec se vraceli s otázkami. A bylo jich o mnoho více, než když se na cestu za Kristem vydali.


   Teologie je také pouť za hvězdou, která není cílem. Ta pouť vede zcela jistě i do Betléma, ale tam nekončí. Křesťanství není cílem, je cestou. Velkou Boží cestou. Teologie má před sebou neustálou výzvu této cesty, avšak čelí také pokušení zůstat stát na místě a ohlížet se zpět.


   Ještě jednu biblickou spojitost ve mne vyvolávají slova studium teologie. Příběh Zachea v koruně stromu, který byl zvědav na toho Ježíše, který procházel jeho krajem. Paralelní příběh se Zacheem prožívá dle mého mnoho lidí, i mnoho křesťanů. Šplhají do korun stromů a tak trošku schováni, zpoza olistněných větví pozorují a také chtějí spatřit. Poznat a pochopit, kdo to vlastně je Ten Ježíš, že vzbuzuje tolik zájmu? Kdo jsou ti, co ho následují? A nakonec možná zazní i otázka podobná této: Kdo jsem vlastně já a co všechno to pro mě a můj život znamená?


   Když si uvědomím všechno tohle, tak si teprve troufám odpověď na úvodní otázku. Teologie je povolána, studována a vyučována, aby splnila jeden úkol. Čestně zodpovědět, co je obsahem křesťanství. Co jsou důvody naší naděje (srov. 1 Petr 3,15), že jsme na tuto cestu vstoupili.


   A podobně jako v jakémkoliv životním okamžiku, když dva mluví o tomtéž, není to totéž, tak i řeč o Bohu není jedna. A stejně jako se vyvíjel jazyk člověka, každého národa, tak se i rozumová řeč, výpověď o Bohu založená na osobní víře v dějinách vyvíjela a různě formulovala. Dnešek není ještě časem plnosti a dokonalosti, tudíž ani dnes nesmí teologie a především ti, kteří ji provozují zapomenout, že jde o řeč, která musí zůstat živou. Vždyť křesťanství není mrtvé. Lidé dnešního světa nejsou přece mrtví a mnozí se vydávají na pouť jako kdysi mudrci z Východu a nebo šplhají do korun stromů spolu s malým a zvědavým Zacheem.


   Co je stále ještě motivuje? Na tomto místě se dostáváme k třetí analogii. Může táhnout senzace, tajemno, překvapující zjištění, ale jediné co uspokojí a zároveň znovu a silněji motivuje člověka, nedá mu chvíli klidu, je PRAVDA. Přesněji, touha po pravdě. Teologie by měla být, je, a vždy musí zůstat řečí v Duchu a Pravdě…(srov. Jan 4,23) V každém jiném případě je falešná.


   Teologie není samotnou pravdou. Teologie je stále na cestě, na cestě za skutečnou pravdou, za jejíž existenci, jak připomíná papež Jan Pavel II. v encyklice Fides et Ratio, se křesťané nejen staví, ale také věří, že se k této pravdě mohou přiblížit, tedy, že má smysl ji hledat. "Pravda je skutečně knihou, kterou nikdo nedočetl do konce." (Halík T. Prolínání světů, s.245)  Teolog má poslání ve velké knihovně světa tu knihu pravdivou objevit a postupně otáčet stránku po stránce. Musí tak činit odvážně, aktivně, dokonce občas riskovat, že mnohé co už načetl v knihách jiných, bude nucen přehodnotit, znovu promyslet a hlavně si bude muset položit spousty a spousty závažných otázek. To vše pak s totálním nasazením a navíc s vědomím, že na konec knihy PRAVDA se v tomto čase nikdy nedočte.


   Tehdy to všechno má i dnes a právě dnes smysl, je to dokonce důležité, tehdy se to týká lidského života a jeho otázek. Nakonec, jako každá autentická rozumná řeč, musí být teologie řečí srozumitelnou.

 

Věříme, že tento blog bude srozumitelnou řečí o Bohu a přemýšlením o živém křesťanství.

studenti teologie

 

Zobrazeno 3180×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona