Jak porozumět Bibli?

16. 10. 2008 8:52
Rubrika: Recenze | Štítky: Bible , biblistika , co číst , kniha , teologie , z jedné vlny

Tuto otázku si kladu od chvíle, kdy jsem poprvé otevřel knihu knih. Vždyť je to kniha, vlastně bychom měli říct knihovna spisů, která obsahuje základ křesťanského poselství. Dokonce říkáme a věříme, že je to slovo Boží, inspirované Duchem svatým, které vydává svědectví o Ježíši Kristu, Synu Otce. Jak je ale možné, že je v Písmu tolik různých literárních stylů? Proč se spousta informací opakuje, převypravuje, třeba i několikrát popisuje? A jak to, že si mnohé výroky protiřečí a vysvětlují události úplně jinak? Podobné otázky dostihnou každého poctivého křesťana, který se rozhodl, že nejen chlebem bude živ, ale každým slovem, které vychází z Božích úst, a bere pravidelně do svých rukou knihu knih – Bibli.

Když jsem objevil knihu "Jak porozumět Bibli?", zaradoval jsem se. Dílo dvou rakouských biblistů, Ursuly Struppe a Waltera Kirchschlägera, totiž není nějakým školometským úvodem do Písma, nebo přepisem suchých vysokoškolských skript. Jedná se o úvod do Písma s Písmem v ruce. Kniha je samozřejmě plná informací a teologických pouček, ale hlavní důraz klade na to, aby se její čtenář naučil pracovat s Biblí. Nejen ji číst, ale odkrývat její tajemství. Osvojit si různé přístupy k textu.

Kniha je rozdělena na dva díly. Zcela logicky na Úvod do Starého Zákona a Nového Zákona.  Podívejme se tentokrát na část druhou o NZ. Je rozdělena do sedmi, respektive osmi kapitol (poslední kapitola obsahuje souhrn řečeného v kapitolách předchozích a doporučenou literaturu k prohloubení znalostí). Pojednávají o povaze NZ (I.) – tzn. co si uvědomit než vůbec biblický text vezme do rukou, stručné reálie doby života Ježíše z Nazareta, základní cesty k výkladu Písma. Následuje kapitola (II.) o NZ jako Svatých Písmech církve, tvorba kánonu a jak je to s inspirací. Další čtyři kapitoly jsou zaměřeny na Ježíše (III.-V.). Postupně s knihou projdete otázky ohledně historičnosti Ježíše z Nazareta, jeho kázání a skutky, předvelikonoční obraz Ježíšův, jeho smrt a zmrtvýchvstání. Kniha zkoumá, jak Velikonoční události reflektuje první církev, jak se utváří tradice a jak v tradici vzniká konkrétní text Písma. Všechny tyto „Ježíšovské“ kapitoly nejsou pouze strohým textem. Kniha nabízí množství příkladů, cvičení a úkolů přímo uprostřed četby. Všechno co je vysvětlováno, si čtenář může hned vyzkoušet v praxi s biblickým textem.

Kapitola VI. se hlouběji zabývá vznikem novozákonních spisů. Postupně, jak jsou seřazeny v kánonu. Od evangelií, přes Skutky apoštolů, Pavlovi autentické listy i listy Pavlových učedníků, tzv. katolické listy až konečně k Zjevení Janovu. VII. kapitola pak zkoumá různé metody přístupu k Písmu, které rozděluje na synchronní a diachronní. Srozumitelně vysvětluje základy a důležitost textové kritiky. I tato veskrze praktická kapitola nabízí mnoho úkolů a cvičení, které napomáhají hlubšímu ponoření do biblického textu, aby se nám Písmo svaté otevřelo v celé své bohatosti.

Kniha "Jak porozumět bibli?" je vhodná pro každého, kdo chce odhalovat tajemství Božího Slova. Čte se velice dobře pro svou srozumitelnost a je určena široké veřejnosti. Zvlášť pro mladé křesťany může být tato kniha výbornou pomůckou pro uvedení do života, který čerpá z Bible.

Zobrazeno 6353×

Komentáře

Schwert

Proc byl smazan muj komentar? Muze mi to nekdo vysvětlit?

floweret

Docela bych si ji (možná spíš ze zvědavosti) přečetla.. alespoň některé kapitoly. Snad půjde sehnat v knihovně ;-).. a ještě spíš aby na ní byl čas..

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona