Živá teologie... kde ji hledat?

29. 4. 2008 17:12
Rubrika: Recenze | Štítky: časopisy , Communio , Getsemany , periodika , salve , St , TT , Universum

Živá teologie! Takový smělý název nese tento blog. Možností, kde se může mladý křesťan setkat s opravdu živou teologií, s dynamickým a přemýšlivým křesťanstvím, je hned několik. Tato krátká recenze si klade za cíl provést a velmi stručně seznámit s tím, co na „pultech“ je k dispozici.



    Studia Theologica je čtvrtletník čtyř teologických fakult (CMTF Olomouc, TF ČB, TF Trnava, KTF Praha). Články a studie na zajímavá témata, která jsou mnohdy velmi inspirativní, také proto, že se věnují problémům a otázkám, které se na první pohled nezdají běžné, ačkoliv při bližším prozkoumání čtenář zjistí, že mají souvislost s aktuálními problémy teologie a bádáním v církvi. Nesporným kladem ST je, že vedle prací etablovaných teologů jsou zde často otiskovány články a studie také studentů, doktorandů teologických fakult, kteří leckdy píší o tématech, která byla dosud v české jazykové oblasti přecházena bez povšimnutí a vnáší do křesťanství v českém prostředí čerstvý vítr. Jako každý vědecký časopis obsahuje závěr každého výtisku recenze. Jako jeden z mála však recenzuje také diplomové práce studentů teologických fakult a je dobré vědět, čemu se věnují studenti na jiných teologických fakultách. A pozor! Odpovědným redaktorem ST je uživatel Signálů a pisatel "biblistického" blogu DominikO.

Stálicí na "trhu českých teologických periodik" je od roku 1990 (za minulého režimu vyšlo 10 ročníků samizdatem) časopis Teologické Texty (TT). Časopis je svým obsahem orientován především na odborníky, ale oslovujícím je i pro velký počet intelektuálně hledajících a zajímajících se o současný vývoj teologie. Pestrost teologického studia a bádání je perfektně vtělena do jednotlivých čísel vycházejících čtyřikrát do roka. TT jsou katolický pokoncilně orientovaný časopis, ekumenicky a dialogicky otevřený. Obsah je velmi rozmanitý. Specializované studie, články pro zájemce o teologii, a další zajímavé rubriky: osobnosti, ekumena, dialog, dokumenty, panoráma a samozřejmé recenze. Vše jemně orientováno na téma celého čísla. V kostce sečteno a podtrženo - Teologické Texty jsou četbou náročnější, avšak kvalitní a rozšiřující rozhledy nad aktuálními otázkami teologie.

 
Pozornost si zaslouží určitě dva tématické časopisy, které se věnují soustavně teologii a životu víry. Salve, vydáváno pod záštitou biskupa Dominika Duky, okolo sebe sdružuje teology i badatele jiných oborů, kteří mají k životu, dějinám a otázkám křesťanství co říci. Podobně Communio, jehož česká modifikace vstupuje už do svého 12. ročníku a je součástí mezinárodní katolické revue, v jejíchž počátcích stojí osobnost jako Hans Urs von Balthasar a svého času byl pravidelným přispívajícím také současný papež. Obě periodika jsou monotématická. Co to znamená? Celý výtisk, který vzhledem připomíná útlou knížku, obsahuje články a pojednání na jedno téma od různých autorů. Je to velmi užitečné, protože se lze setkat s různými pohledy na věc a s podrobným rozpracováním problematiky aniž by člověk musel prostudovat několik knih od několika autorů. Na internetu najdete seznam témat všech čísel a zajímá-li vás cokoliv, monotématické číslo o "vašem" tématu je dobrý start do hlubšího studia. /archiv: Salve/

 
Na počet stránek nepatrný, myšlenkově ale vždy bohatý, je plátek, který vydává Institut ekumenických studií - Getsemany. Články reagují na živá témata církve v dnešním světě. Ekumenismus, liturgie a liturgická obnova, promýšlení výzev světa vůči křesťanství a nabídek křesťanství pro svět. Takto bych charakterizoval odvážný časopis nejen pro studenty teologických oborů. Články Českých autorů a také překlady zahraničních teologů, nejčastěji lidí okolo mezinárodního časopisu Concilium, dělají z Getseman časopis, který klade otázky, což správné médium by mělo. Navíc, všechna čísla jsou k přečtení na webu. Na druhé straně je nutno připustit, že Getsemany se často zaobírají kontroverzními otázkami.

Jestli jsme vychválili předchozí periodikum pro kladení otázek a reflektování výzev, tak o časopisu Universum bychom to měli udělat minimálně dvojnásob. Většina lidí, kteří tvoří obsah, se motají nějakým způsobem okolo České Křesťanské Akademie nebo aspoň jejich vzdělávacích akcí. Universum najdete na pultíku snad v každém akademickém kostele v ČR. Lidé jako Tomáš Halíkm Marek Orko Vácha a jiní, kteří oslovují mladé lidi v i vně církve a dávají jim podněty pro přemýšlení o víře, jsou právě těmi, kteří tvoří obsah čtvrtletníku. Myslím, že záštita ČKA svědčí o kvalitě.  Jako každé periodikum reaguje na aktuální otázky, ale Universu zdá se mi, se to daří ještě o něco lépe než ostatním. Je otevřené k dialogu víry se společností, přírodními vědami a kulturou. Aniž by články a studie píchali do vosího hnízda, přesto předkládají svěží inspiraci a zdravého ducha. Pro člověka rozumného je Universum studnou, z které když se napije, tak žízeň neutichne a bude dál pokračovat v hledání další živé vody, třeba i v jiné literatuře. Universum není striktně vědecky teologický časopis, je dialogem mezi vírou a intelektem v církvi, společnosti a světě.

Na to jaký je počet křesťanů v naší zemi, tak teologii to neporazilo. Naopak! Vychází tu řada kvalitních periodik, které nejsou určeny výhradně teologům, kněžím a studentům teologických fakult. To že křesťanská víra je živá, dokonce i v České zemi, to že křesťanská víra vede člověka k hlubokému přemýšlení a nakonec to že je také rozumná, to dokládá živá teologie v pravidelných křesťanských časopisech, které zvlášť pro mladého člověka budou vždy inspirativní a motivující zajet na hlubinu…(srov. Lk 5,4)

 diskuse Křesťanská periodika na Signálech.cz

 

Zobrazeno 1891×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona