Vypustili jsme zákaz zobrazování Boha?

19. 6. 2008 19:25
Rubrika: Recenze | Štítky: periodika , Universum

Universum 2/2008 

Teologové Zdeněk Demel a Josef Dolista odpovídají v druhém letošním čísle časopisu Universum právě na tuto otázku. V anketě se vyjadřují k verši obsaženém v desateru, ale jdou ještě dál a přemýšlejí i o současném vztahu církve a moderního umění.

Umění a náboženství je jedním z velkých témat diskuze uvnitř křesťanství. Stává se tak i hlavním tématem nového čísla Universa. Pavel Ambros ve svém článku přemýšlí o kráse. Jezuita Friedhelm Mennkes píše o novém "nutném" přístupu církve k umění a jeho nové funkci po skončení doby chápání umění "jako ilustrace víry" a seznamuje se jmény osobností, které možná budou určovat formu církevního umění dneška. Svěžím příspěvkem do této diskuze je článek o "bílém, jednoduchém, světlém, zcela prázdném, chudém kostele" v Cáchách od velkého teologa Romana Guardiniho z roku 1931.

Víra a věda. Stvoření, antropický princip, fyzika, otázky stále živé diskuse uvnitř i vně křesťanství. Druhé velké téma Universa 2/2008. O starém, chladném a temném vesmíru, jediném možném vesmíru pro existenci života mluví laureát Templetonovy ceny, John Barrow. Kritiku ID a obhajobu evoluční teorie přednesl Václav Hořejší. Shrnutí tématu následně provedl Jan Bednář. Universum již ve svém minulém čísle otevřelo zajímavou diskusi, která má nyní své pokračování, o stanoviscích zastánců "Inteligentního plánu" a evoluční teorie.  

O sázení semínek, přežívajících bonsajích katolické církve a o tom, že Pán Bůh má rád smíšený les, se dočtete v rozhovoru s nedávným oslavencem významného životního jubilea, děkanem Katolické teologické fakulty, prof. Ludvíkem Armbrustrem SJ.

To vše a ještě mnohem více zajímavého se dočtete v Universu 2/2008, které již vyšlo...

Zobrazeno 1725×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona