Třikrát narozeniny!

17. 6. 2008 23:33
Rubrika: Recenze | Štítky: Armbruster , Duka , halík , Narozeniny , sborník

Uplynulé týdny se nesly ve znamení významných životních jubileí velkých osobností křesťanství v Čechách, významných postav teologického a filosofického myšlení a vážených mužů v celé společnosti. Ano, všechny tyto tituly a mnohé další si jistě zaslouží oslavenci nedávných dní. Profesor Ludvík Armbruster SJ, děkan Katolické teologické fakulty, Mons. Dominik Duka OP, biskup Králove-Hradecký a v neposlední řadě také prof. Tomáš Halík.

Chtít ve stručnosti napsat o každém nejdůležitější kroky jejich života, jejich největší přínos pro církev a společnost, či zrekapitulovat publikovaná díla, by jistě nebyl nezajímavý, avšak nadmíru obtížný počin. Poselství, které tito tři předávali, předávají a smíme-li doufat, ještě dlouhé roky předávat budou, každý svým originálním a nezaměnitelným způsobem, mluví za ně samotné lépe, než jakékoliv oslavné statě. Étos těchto tří „velikánů“, ač někdy nereflektovaný, jindy nepochopený, mnohými pak s nadějí přijímaný, zkrátka žije v církvi i společnosti a promlouvá.

Narozeniny bez dárků, by snad ani narozeninami nebyly. K těm, kteří se svou moudrostí snaží po léta promlouvat k uším druhých a obdarovávat, nyní promluvili a obdarovali je jejich přátelé, akademický svět i odborná veřejnost. Denní světlo tak spatřily tři sborníky k poctě čerstvých jubilantů. Stejně jako všichni tři oslavenci překypují energií a životem, tak podobně obsah „jejich dárků“ přináší závan čerstvého větru do, někdy stojatých vod, českého myšlení. Rozproudit dynamického ducha života bylo a je úsilím těchto mužů a sborníky pro ně vydané to jen dokládají.

Všechno je milost. In Spiritu veritas. Máš před sebou všechny mé cesty. V deskách opatřených těmito nadpisy se nachází stovky stránek zajímavých příspěvků na témata a otázky filosofie, teologie, literatury, dějin, umění, religionistiky, etiky, atd. Vypočíst vše, je nemožné. Autory byli odborníci na slovo vzatí. Filosofové, teologové, literáti, religionisté; domácí i zahraniční. Jaké otázky napadají právě dnes reprezentanty české i evropské inteligence a jaké na ně nabízejí odpovědi a řešení? Stačí nahlédnout a začíst se do jednoho ze sborníků, a nebo lépe do všech. Každý je originál, každý má své místo v pluralitě dnešní společnosti a každý motivuje k rozšíření si vlastního obzoru a pochopení, že moudrosti, je třeba se učit neustále.

Nezbývá než (si) přát, aby Ludvík, Dominik a Tomáš dlouho byli mezi námi, byli ještě aktivnější ve své práci, jejich myšlenky diskutovanější a nadále úspěšní v oživování české kultury a náboženského myšlení. V obnově živého křesťanství.


 f

Máš před sebou všechny mé cesty
Sborník k 60. narozeninám Tomáše Halíka

Všechno je milost
Sborník k poctě 80. narozenin Ludvíka Armbrustera

In Spiritu veritatis
Almanach k 65. narozeninám mons. Dominika Duky

 

Zobrazeno 1649×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona